Wanneer mijn groepenkast vervangen ?

Groepenkast

Groepenkast vervangen

Een meterkast bestaat uit een groepenkast en gas-, water- en netwerkvoorzieningen. Je groepenkast vormt het hart van je elektrotechnische installatie, die onder meer belangrijk is voor de stroomvoorziening van je woning of pand.

Wanneer je over een oude groepenkast beschikt, hebben wij een eenvoudige check ontwikkeld om in een paar stappen te bepalen of je groepenkast verouderd is. Wil jij weten of jouw groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden en welk voordeel je dit oplevert? Dat leggen we hieronder verder uit.

Direct naar de veelgestelde vragen? Klik hier.

Waarom je voor ons kiest?

Gecertificeerde monteurs
Afspraak binnen 2 weken
Uitsluitend A-merken

Wanneer de groepenkast vervangen?

Een stoppenkast vervangen is vaak geen overbodige luxe en verhoogt je eigen veiligheid.

Een verouderde groepenkast kan namelijk leiden tot kortsluiting, brand, elektrocutie en/of opgeblazen apparatuur.

Echter, wanneer moet je je groepenkast daadwerkelijk vervangen? Op de eerste plaats is het essentieel om je groepenkast te vervangen, wanneer jouw groepenkast niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet. Tegenwoordig zijn twee aardlekschakelaars en één hoofdschakelaar bijvoorbeeld verplicht.

Daarbij komt dat jouw groepenkast nieuwe apparatuur niet altijd aankan, zoals bij de installatie van een laadstation voor de auto, elektrische kookplaat of zonnepanelen. Dit geldt ook voor krachtstroomvoorzieningen. In deze gevallen is een moderne groepenkast ook noodzakelijk.

Verder kan het zijn dat je twijfelt over de werking van jouw groepenkast of het idee hebt dat er iets niet klopt; raadpleeg in dat geval altijd een monteur!

Wanneer is uitbreiding voldoende?

Hoewel in veel gevallen het plaatsen van een nieuwe groepenkast onvermijdelijk is om aan veiligheidsnormen te voldoen of nieuwe voorzieningen te installeren, lost een uitbreiding van de groepenkast in enkele gevallen jouw probleem ook op.

Zo kan het zijn dat je meer stoppen nodig hebt voor je nieuwe voorzieningen, waardoor je groepenkast uitbreiding vereist. Dit is natuurlijk mogelijk als je al een (relatief) nieuwe groepenkast hebt.

Daarnaast is het mogelijk dat er niet genoeg ruimte is in je huidige (relatief) nieuwe groepenkast voor een extra groep.
Deze kunnen we dan uitbreiden met een extra lege kast waar nieuwe automaten in kunnen. De uitbreiding zal goedkoper uitvallen dan een geheel nieuwe groepenkast, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheid niet altijd bestaat als de groepenkast verouderd is.

Kosten voor een nieuwe groepenkast

Moet jouw stoppenkast vervangen worden? Dan is hier uiteraard een kostenplaatje aan verbonden.

Hoeveel een nieuwe groepenkast echter kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst wordt er onderscheidt gemaakt tussen een 1-fase (220V) en 3-fase (380V) groepenkast, waarbij de vervanging van een 3-fase groepenkast duurder is dan een 1-fase groepenkast.

Bovendien bepaalt het aantal te vervangen groepen de hoogte van de kosten voor een nieuwe groepenkast alsmede het gebruik van krachtgroepen voor bijvoorbeeld een kookplaat en laadstation.

Verder bestaan er prijsverschillen tussen A-merken en B-merken, en daarbij horende kwaliteitsverschillen.
Groepenkastkoning biedt uitsluitend A-merken die al decennia gevestigd zijn in de markt.

Kortom, de prijs van een nieuwe groepenkast wordt bepaald door materiaal, montage en BTW.

Voordelen van vervangen

Twijfel je over het vervangen van je groepenkast in de meterkast?

Eén van de grootste voordelen van het vervangen van je stoppenkast is de verhoogde veiligheid.

Voorkomen is beter dan genezen en al helemaal bij risico’s als brand, elektrocutie en opgeblazen apparatuur.

Daarbij komt dat je voor de installatie van zonnepanelen of een elektrische kookplaat vaak niet om een nieuwe groepenkast in je meterkast heen kunt

Veelgestelde vragen

Automaat, groep, stop, aardlekautomaat, wat is wat?

Vroeger noemde men de zekeringhouder met daarin de zekering een “stop”, daar komt ook het woord stoppenkast vandaan.

De stoppen zijn in nieuwe groepenkast verdwenen, daarvoor zijn automaten in de plaats gekomen. Dit zijn eenvoudige schakelaars die bij een storing uit gaan, en niet meer vervangen moeten worden (mits deze niet defect zijn).

Een aardlekschakelaar beveiligd de groepen om te voorkomen dat er elektrocutie plaats kan vinden.
Één aardlekschakelaar beveiligd maximaal 4 groepen.

Een aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en automaat in één. Dit wordt vaak toegepast bij zwaardere apparaten waarvoor ook een aparte kabel is getrokken, zoals een kookplaat en een laadstation.
Door deze automaat toe te passen gaat bij een storing alleen deze automaat uit.

Een groep is de automaat in de groepenkast en in de praktijk ook de bekabeling erachter die bij één groep hoort.
Echter bedoelen de vakmensen vaak in de praktijk dat als je groep defect is, de automaat defect is.

Een hoofdschakelaar is, zoals de naam al doet vermoeden, de schakelaar die de hele installatie in één keer uit kan zetten.
Dit is bij werkzaamheden volgens de nieuwe norm ook verplicht.

Hoelang duurt het vervangen van een groepenkast?

Het vervangen van een groepenkast duurt meestal een dagdeel (een ochtend of middag); gemiddeld tussen de 2 en 4 uur. Wanneer de monteur bezig is met het vervangen of uitbreiden van de groepenkast, kan er geen gebruik gemaakt worden van stroom.

Hoeveel groepen heb ik nodig?

Door 1 groep mag maximaal 3,68 kW stroom lopen, dus de som van het vermogen van alle apparaten bepaalt het aantal groepen. Denk hierbij ook na over dat bepaalde apparaten, zoals kookplaten en laadstations, het beste een eigen groep kunnen hebben.

Een groep is niet alleen de automaat of groep in de groepenkast, maar ook de daadwerkelijk kabel. 
Bij overbelasting op een groep moet er niet alleen in de meterkast een aanpassing gedaan worden, maar ook de bekabeling moet aangepast of bijgemaakt worden.

Daarbij komt dat er achter elke aardlekschakelaar maximaal 4 groepen mogen. In nieuwbouwwoningen zijn er vaak 6 tot 10 groepen aanwezig, terwijl oudere huizen vaak 3 tot 6 groepen hebben. Hoe groter het pand en het gevraagde vermogen, hoe uitgebreider de groepenkast in veel gevallen moet zijn.

Ook kan het wenselijk zijn dat er voor verschillende ruimtes of apparaten een aparte groep wordt aangelegd, zodat de kans op overbelasting of storingen verkleind.
Dit is vaak ingrijpend werk, omdat er ook bekabeling aangelegd moet worden.

Groepenkast zonder achtergrond
Je groepenkast is up-to-date.