Herken een verouderde groepenkast

Afbeelding-18-12-10-094437-1632-Kb.jpeg

Groene
schakelaars

Door veroudering van de groepenkast, kan er een groepenschakelaar blijven hangen.
Er kan constant spanning blijven lopen, waardoor het kan gaan smeulen en in brand kan vliegen.

IMG_0420.jpg

Ouderwetse
zekeringen

Door een verouderde groepenkast kan het lijken dat een groepenschakelaar uit staat. Maar doordat deze blijft hangen, maakt de schakelaar nog wel contact, waardoor iemand onder spanning kan komen te staan.
9PAA00000053553_720x540

Ontbrekende
hoofdschakelaar

Doordat de verouderde groepenkast niet voldoet aan de hedendaags normen, kan er een te hoge spanning door uw installatie gaan zonder dat deze daartegen beveiligd is, met opgeblazen apparatuur tot gevolg.

Waarom je voor ons kiest?

Gecertificeerde monteurs
Afspraak binnen 2 weken
Uitsluitend A-merken

Oude groepenkast: Gevaarlijk of niet?

In oude huizen zit vaak een groepenkast, waar al jaren niet naar omgekeken is. De groepenkast is echter het hart van je elektronische installatie en vormt samen met je water- en gasvoorzieningen de meterkast.

Het is dus zeker niet overbodig om te controleren of jouw groepenkast nog wel optimaal functioneert en aan de huidige veiligheidseisen voldoet. Beschik jij nog over een oude groepenkast en heb je het idee deze vervangen moet worden?

Lees dan snel verder om erachter te komen wanneer het noodzakelijk is om je groepenkast te vervangen en hoe onze monteurs de vervanging aanpakken.

Waarom het hart van je elektrotechnische installatie vervangen?

De groepenkast bevindt zich in de meterkast en kan om verschillende redenen aan vervanging toe zijn.

Zo is het mogelijk dat jouw groepenkast nieuwe uitbreidingen in de keuken, zoals een vaatwasser of elektrische kookplaat, niet aankan. Hetzelfde geldt voor de installatie van zonnepanelen of andere krachtstroomvoorzieningen, die technisch gezien veel vragen van je oude groepenkast.

Een andere reden om je stoppenkast te vervangen, zijn aangescherpte veiligheidsnormen. Zo is het vereist om twee aardlekschakelaars en één hoofdschakelaar in je groepenkast te hebben om kortsluiting en brand te voorkomen. Met andere woorden, een oude groepenkast kan om deze reden gevaarlijk zijn.

Daarnaast gelden er strenge eisen voor het aantal groepen in je kast. Wanneer er geen ruimte is voor een nieuwe groep in je stoppenkast, is  uitbreiding noodzakelijk.

Hoe wordt een groepenkast vervangen of uitgebreid?

Wanneer je je groepenkast moet vervangen, lukt het onze monteurs over het algemeen om deze in een dagdeel te vervangen. In veel gevallen is het nodig om de gehele groepenkast te vervangen, maar soms hoeft er slechts een deel aangepast worden, zoals bij een verzwaring van 1 fase naar 3 fasen in een nieuwe groepenkast.

Wij zullen op voorhand bij de aanvraag onder meer kijken of het gaat om een 1-fase (220V) of 3-fase (380V) groepenkast en gaan na hoeveel aardlekschakelaars en groepen er nodig zijn.

Bij de aanvraag kijken wij ook wat de wensen zijn in de toekomst, zodat u een nieuwe groepenkast heeft die ook direct voor uitbreidingen is geschikt.

Ga nooit zelf aan de slag met het vervangen van een oude stoppenkast; het is niet voor niets dat specialistische kennis vereist is om met elektrische installaties om te gaan.

Groepenkast zonder achtergrond
Je groepenkast is up-to-date.